امروزه، در بازار بیمه پویا دیده شده که یکی از عواملی که تاثیر بسزایی بر روی نحوه عملکرد بیمه گذاشته است بیمه اتکایی است. بیمه اتکایی در ابتدا با ریسک های فاجعه آمیز که قابل پیش بینی نیستند و شرکت بیمه را در موقعیت بدی قرار می دهند رفنار میکند.
به موجب بیمه اتکایی ، بیمه گر در مقابل حق بیمه دریافت شده ، پرداخت خسارت تمام یا بخشی از شرکت یا فرد را مطابق آنچه در بیمه نامه صادر شده است بر عهده میگیرد. شرکت بیمه شده توسط بیمه گر اتکایی را بیمه شده اتکایی گویند. بیمه اتکایی نوعی مدیریت ریسک است که انتقال ریسک ، از بیمه گر به بیمه گر اتکایی را شامل میشود. کاری که بیمه گر اتکایی انجام میدهد، ایجاد پوشش بیمه ای بر پایه قرارداد جبران خسارت است. به این صورت که بیمه گر بخشی از حق بیمه دریافت شده از بیمه شده ها را به بیمه گر اتکایی داده و در مقابل خواستار پوشش بیمه ای برای خسارت بیشتر از محدوده مورد توافق میباشد.
بیمه گر اتکایی به دلایل ویژه ای قرارداد بیمه اتکایی را میپذیرد از جمله طبیعت ریسک بیمه شده و استراتژی تجاری بیمه گر و بسیاری از دلایل ممکن دیگر. این قرارداد، توافق نامه ای کاملا مستقل میان بیمه گر اتکایی و بیمه گر است و بیمه شده اصلی جزئی از قرارداد نمیباشد. اگر مطالبه کننده یا مدعی، فرد یا گروهی از افراد باشند برای شرکت بیمه مشکلی در پوشش مطالبات آ نها پیش نمی آید اما چنانچه خسارات بزرگ به طور همزمان اتفاق بیفتد و مقدار خسارات حجیمم و گسترده باشد، شرکت بیمه در پوشش و جبران این خسارات با مشکل مواجه میشود و در چنین مواقعی است که بیمه اتکایی نقش مهمی در جبران خسارات و موفقیت بیمه ایفا میکند.
بیمه اتکایی در ابتدا ریسک هایی فاجعه آمیز که قابل پیش بینی نیستند و زیان های جبران نشدنی را باعث میشوند، تحت پوشش خود قرار میدهد.یک بیمه گر به تنهایی قادر نخواهد بود سنگینی و خسارت چنین ضرر بزرگی را متحمل شود بنابراین خسارات غیر قابل تحمل به واحدهای کوچکتر و قابل جبران بوسیله انتقال ریسک شکسته میشوند. شرکت بیمه مقادیر ریسک خود را با توجه به شرایط بیمه گر اتکایی به همراه فاکتورهایی از جمله دارایی بیمه، روند تورم در اقتصاد، قیمت محصولات بیمه و نوع ریسک محدود میکند.
مشارکت:
بیمه اتکایی بر پایه مشارکت استوار است. به این منظور که اگر شرکت بیمه بر بیمه گری ناآگاه و ناکارامد تکیه کند در اینصورت بیمه اتکایی قادر به جبران خسارات نخواهد بود و در نتیجه شرکت بیمه و بیمه گر اتکایی ورشکست خواهند شد. همچنین این نتیجه با فروش کم محصولات بیمه ای و به دنبال آن عدم جذب مشتری و جلب رضایت آنها در سرمایه گذاری در شرکت بیمه به جای سایر انتخاب ها از جمله سهام ها و پس انداز در بانک ها، تکرار میشود.شرکت های بیمه باید به اندازه کافی در پذیرفتن ریسک و قبول خطرهای حجیم از شرکت های بزرگ دیگر ، محتاط باشند و همچنین با ارتقا دانش خود در زمینهی شناخت ریسک و بازاریابی ، کارایی بیمه را افزایش دهند.
انواع بیمه اتکایی:
بیمه اتکایی قراردادی:
این روش به منظور پوشش همه گروه های ریسک یا همه خطوط تجاری تعریف شده است. در طول مدت قرارداد و مطابق آنچه که در قرارداد بیمه اتکایی آمده است، پذیرفتن ریسک توسط بیمه گر به صورت خودکار انجام میگیرد.بیمه اتکایی بوسیلهی این روش، ظرفیت وحدی را برای بیمه گر بوجود میآورد.ظرفیت+پوشش همه خطرها با درنظرگرفتن حدو مرز کافی+اطمینان از امنیت بیمه گر اتکایی+ دوام و ضمانت بیمه اتکایی بعد از وقوع خطر.
بیمهٔ اتکایی اختیاری
در این نوع بیمه ، بیمه گر اتکایی دارای اختیار و قدرت در رد یا پذیرفتن هر ریسک انفرادی است که بیمه گر به او پیشنهاد میدهد. فرق نمیکند که چه نوعی از قرارداد اتکایی میان بیمه گر و بیمه گر اتکایی توافق شده است، ریسک میان بیمه گر و بیمه گراتکایی میتواند بصورت متناسب یا نامتناسب تقسیم شود. در توافقنامه متناسب، بیمه گر اتکایی به همان نسبت حق بیمه دریافتی، خسارات را جبران میکند. در توافقنامه نامتناسب مقدار حق بیمه دریافتی ثابت است و نقطه ای به عنوان مرز در نظر گرفته میشود. وقتی که مطالبات افزایش پیدا کند، بیمه گراتکایی چیزی پرداخت نمیکند مگر اینکه مقدار مطالبات از مرز مورد نظر تجاوز کند.
بیمه گر اتکایی باید خود را به گستره ریسک جهانی متصل کند و ازین رو قراردادهایی با بیمه گرهای اتکایی جهان وجود دارد .بنابراین و قتی بیمه گر اتکایی قدم در بازار جهانی میگذارد، تحت تاثیر خساراتی که در بازارهای محلی و جزئی پیش می آید قرار نمیگیرد.
مزایای بیمه اتکایی:
بیمه اتکایی از سرمایه محافظت و ثبات بیمه را تضمین میکند.
در بازاری که درگیر نوسانات قیمتت است، قیمت گذاری بیمه برای آن به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی امری است مشکل. قیمت گذاری اشتباه ممکن است فاجعه ای برای شرکت بیمه و بیمه گر پدید آورد. دراین شرایط بدون حضور بیمه گراتکایی، شرکت بیمه خود مجبور به تسویه و پرداخت خسارت با استفاده از سرمایه و موجودی خود میشود ولی با حضور بیمه اتکایی این مشکل و ورشکستگی شرکت بیمه حل میشود.
شرکت بیمه میتواند با بستن قرارداد با یک بیمه گر اتکایی موفق، به سود بیکرانی دست یابد.بیمه گر اتکایی با تولید حمایت های آموزشی و گسترش مهارت و تکنیک و دراختیار گذاشتن تجربیات حاصله از سایر کشورها به شرکت بیمه در بالا بردن کیفیت و کارایی کمک کند.