سنجش ریسک بخش جدایی ناپذیر از عملکرد موسسات مالی به شمار می­رود که در آن ارزیابی دقیق ریسک از اهمیت خاصی برخوردار است. در زمینه اقتصاد مالی روش­های متعددی برای تعریف ریسک وجود دارد. برای تبیین این مفاهیم چندین ویژگی برای یک معیار ریسک ارائه شده است. معیار ریسک (.)ρدر صورتی که ویژگی­های زیر را داشته باشد، « دارای ارتباط منطقی شناخته[1]» می­شود:

  • همگنی[2]     ρ(αX)=αρ(X)
  • یکنواختی[3]    ρ(Y)=ρ(X) اگر  X≤Y 
  • شرط بدون ریسک[4]  ρ(X+k)=ρ(X)-k  برای هر مقدار ثابت k
  • زیرجمعی[5]    ρ(X+Y)≤ρ(X)+ρ(Y)

معیار ارزش در معرض خطر سه ویژگی اول را داراست ولی در حالت کلی دارای خاصیت زیرجمعی نمی­باشد و فقط در مواردی که داده­های مالی، دارای توزیع نرمال هستند، این ویژگی را داراست. از سوی دیگر در عمل مشاهده می­شود  که اغلب، توزیع داده­های مالی نرمال نیست و دنباله کلفت است.

در اندازه­گیری ریسک یک پرتفو، ویژگی زیرجمعی مطلوب است، زیرا در غیر این صورت ممکن است ریسک ذخیره کم­برآورد شود. از دیدگاه دیگر به منظور مدیریت ریسک، ویژگی ­زیرجمعی اشاره به این امر دارد که ریسک کلی یک شرکت مالی کمتر یا مساوی جمع ریسک­ بخش­های مجزای شرکت خواهد بود. بنابراین از معیار ارزش ­درمعرض ­خطر به دلیل نداشتن خاصیت زیرجمعی در این زمینه نمی­توان استفاده کرد. از این جهت معیارهای ریسک جایگزینی برای آن ارائه شده­اند. معیار ریسکی که اغلب به جای ارزش در معرض خطر مورد استفاده قرار می­گیرد، کسری مورد انتظار است که به صورت زیر تعریف می­شود:

کسری مورد انتظار به دلیل اینکه شرط خطی بودن را اعمال می­کند، معیار بسیار مفیدی در مسئله بهینه سازی پرتفو است. همچنین این معیار به دلیل سهولت محاسبات، نیازمند بودن به داده­های اولیه کمتر و آسانی اجرای آزمون پس­نگر به ویژه در زمینه بیمه مناسب و پرکاربرد است. البته این معیار به دلیل دارا بودن خاصیت زیرجمعی ریسک بالاتری را نسبت به ارزش در معرض خطر برآورد می­کنند.


[1] Coherent

[2] Homogeneity

[3] Monotonicity

[4] Risk free condition

[5] Sub-additivity